Skärvetenturen

Skärvetenturen

 

Du startar turen från Semesterbyn & cyklar i utkanten av samhället där du snabbt kommer fram till Bolagsområdet, ett område för bevarande av historia från möbelindustrins storhetstid. Förutom Virserums möbelindustrimuseum finns även Konsthall & telemuseum mm. Här kan du vandra runt bland Historia & konst, under sommarhalvåret kan du ta en fika på Café flotten.

Du tar dig vidare genom Kvillemåla och passerar ett av Emåns biflöden- Virserumsån. Emån är östra smålands största vattendrag och har sin källa i Storesjön i Nässjö kommun 286 möh. Virserumsån är som sagt ett biflöde till Emån och hade avgörande betydelse för industrierna i området då de använde sig av vattenkraft.

Du passerar sedan riksväg 23 och cyklar vid foten av Slagdalaåsen genom odlingslandskap och lantbruk. Du cyklar längsmed Skärvetenån och passerar platsen för Fröåsa handpappersbruk som i sin helhet flyttades till Göteborg för att sedan återuppbyggas i Virserums Hembygdspark. Man slås av hur viktiga vattenflödena var för arbetstillfällena i samhället.

 

TIPS!

När du har kommit tillbaka till samhället så kan du svänga förbi Centralkonditoriet i Virserum för en "gofika". Du har möjlighet att avnjuta fikan där eller vid sjökanten på intilliggande Länsmansgårdsäng. 

Med stöd av

Logotype Astrid Lindgrens hembygd Logotype Leader Logotype EU

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår