Distans: 83km

Höjdmeter: 670m

GPX-fil: Hogland__Slatt_83.gpx

Cykeltyp: Landsväg

 

Turen startar genom att du klättrar upp på en av Virserums omgivande höjder, sedan följer en behaglig tur ner till Fågelfors genom områdets djupa skogar. Du passerar förbi More Kastell som är en 7km lång ravin med klippväggar så höga som 40m. Det tros att Nils Dacke använt det oländiga landskapet som en bas i området. När du sedan når Fågelfors så är landskapet mindre kuperat.

På färden mot Mörlunda så cyklar du längs med Emån på gamla riksväg 34. Mölunda är numer mest känt genom sina sågverk; Bergs timber (numer Vida) & Lagergrens såg. När du har passerat Mörlunda så kommer du ut på slättlandskapet mellan Målilla & Mörlunda. Det är här Axelssons i ABY har sin verksamhet med odling av potatis, jordgubbar mm och förser stora delar av Småland med sin potatis. Här kan du stanna till för en "gofika", deras potatisvåfflor är något att rekommendera!

Vi tar oss vidare genom Axelssons odlingslandskap och korsar Emån på nytt och du kommer in i ett mer kuperat landskap igen och påbörjar klättringen tillbaka till Virserum. Inte så långt ifrån vägen där du passerar i Mörlundas utkanter så finns Tveta Kyrka som man tror var en av de första kyrkorna i Östra småland. Platsen var en samlingsplats för sjöfarare på den tiden Emån var seglingsbar. Platsen för kyrkan har sedan hednatid varit en kultplats där man offrade och blotade. Med all sannolikhet låg en offerkyrka till Odens ära här under hednatiden. I närheten av kyrkan finns två offerkällor: Odens och Tors källa.


https://visithultsfred.se/tveta-kyrka/

Med stöd av

Logotype Astrid Lindgrens hembygd Logotype Leader Logotype EU

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår