Att vara Skidförälder


Att se sina barn utvecklas är bland det bästa som finns med att vara förälder. Våra barn är individer som växer och formas av intryck de får när de möter andra barn, ungdomar och vuxna på t ex alpin träning hos Hjorten i Virserum. En del i att det blir en bra upplevelse faller på oss som föräldrar.

Som skidförälder hjälper du till att skapa så bra förutsättningarna som möjligt för att åkaren ska utvecklas som skidåkare och idrottare. Alpin skidåkning är en individuell sport och alla har olika mål med sin träning, en del vill bli bättre åkare och vara med på lokala tävlingar medan andra siktar mot högre mål.

Som alpin åkare utvecklas och tävlar du individuellt men har gemenskapen och sammanhållningen i klubben. När det är skidläger och tävlingar umgås alla åldrar och de hejar fram, hjälper och stöttar varandra. På samma sätt som barn och ungdomar skapar nya vänner för livet så sker samma med oss skidföräldrar, vi hjälps åt med det mesta och har kul under tiden.

Att tränaren bestämmer i backen är en självklarhet, men som föräldrar kan vi underlätta tränarjobbet (som är lika frivilligt som träningen är för våra barn) genom att:

  • Hjälpa åkaren att komma i tid så att utrustningen kan tas på i lugn och ro innan träningen börjar.
  • Se till att rätt utrustning är med, är du osäker så tag med både SL och GS.
  • Slipa stålkanter. Det går att åka utan valla men inte utan bra kanter.
  • Ha god kontakt med tränare och andra föräldrar.
  • Vara med på träningen och heja på, alla mår bra av beröm!
  • Hjälp till där du kan!

Svenska skidförbundet har två bra broschyrer som tar upp vad det innebär att vara Alpin skidåkare och du kan läsa dem här:
Skidor vill
Blågula vägen

Med stöd av

Logotype Astrid Lindgrens hembygd Logotype Leader Logotype EU

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår